Chili con Carne er en ret der kommer i mange afskygninger, og som ikke bør laves på under 4 timer, da den kun bliver bedre af at få lov at simre over flere timer
Antal pers: 6
Ingredienser:
Chili Con Carne:
- 1 kg oksekød (evt klump, bov eller spidsbryst)
- 3 fed hvidløg
- 3 små løg
- 2 ds hakkede tomater
- 140g tomat pure
- 2 ds kidney bønner
- 2 stk rød peberfrugter
- 1 mild chili (kom flere i hvis du er glad for stærkt mad)
- 3 tsk stødt koriander
- 3 tsk spidskommen
- ½ tsk kanel
- 3 tsk paprika
- 2 spsk eddike (evt balsamico)
- 3 dl brown ale øl
- 60g mørk chokolade
- 2 tsk brun farin
- 2 dl fond
- olie (til stegning)
Tomat salsa
- 400g tomat
- 1 rødløg
- 1 chili
- 2 spsk eddike
- 2 spsk olie
- 2 tsk sukker
- Salt og peber
Guacamole
- 4 avokado
- 5 cherrytomat
- 1 rødløg
- 1 lime
- Salt og peber
Syltede rødløg
- 2 rødløg
- 3 dl sukker
- 3 dl eddike
- 10 peberkorn
Tortilla chips
- 8 dl majsmel
- 7 dl kogende vand
- 1,5 l olie
- Salt
Tilbehør
- Creme fraiche
- Revet ost
- Koriander
Sådan gør du:
Chili con Carne
- Puds kødet af og skær det i mindre stykker af ca 3×3 cm
- Varm lidt olie i en gryde, og brun ⅓ af kædet. Når kødet er brunet af, sættes det til side og processen gentages med det resterende kød.
- Hak hvidløg, chili, løg og peberfrugt og svits dette i gryden med lidt olie, og sæt det til siden
- Svits nu spidskommen, paprika og koriander af og kom tomatpure i og lad det brænde af
- Kom nu alt det tilsidesatte i, sammen med hakkede tomat, fond og øl
- Lad det simre under låg i 3-4 timer
- Dræn og skyl bønnerne, og kom dem i så de bliver varmet op
- Kom kanel og chokolade i
- Smag til med eddike, brun farin, salt og peber
Tomat salsa
- Hak tomater, løg og chili fint
- Bland det med eddike, sukker og olie
- Smag til med salt og peber
Guacamole
- Hak tomater og rødløg
- Mos avokadoerne med en gaffel
- Bland det sammen, og pres limesaften i.
- Smag til med salt og peber
Syltede rødløg
- Rødløgene pilles og snittes i den form man ønsker dem, evt på mandolinjern
- Kom løgene op i en patentlågsglas
- Sukker, peberkorn og eddike koges op, og hældes over løgene.
- Løgene er klar til spisning et par timer efter, men man kan med fordel lade dem trække et døgns tid.
Tortilla chips
- Vand og mel blandes sammen og æltes til en lidt fugtig dej.
- Rul dejen ind i film, og lad den hvile i 30 min
- Rul nu dejen ud i små kugler, og pres dem i en tortilla presser.
- Kom pandekagerne på en tør pande til de har fået en gyldenbrun farve på begge sider.
- Kom de færdige tortillas i en kurv, med et klæde der både ligger under og over dem, så de ikke tørrer ud.
- Varm olien i en gryde til omkring 180 grader
- Skær tortillaerne i 4, og kom dem i olien 2-3 min til de er blevet helt sprøde.
- Lad dem dryppe af på noget køkkenrulle og drys dem med lidt salt